film nőnap

Tombol a nőnap, érvek és ellenérvek hogy miért ajándékozzunk és miért ne virágot ezen a napon. Sokan álszentnek tartják, miért pont ezen a napon adjanak virágot? Azért mert elvárás? Hát ha elvárás akkor tényleg ne adjanak, minek, de ha szeretetből adják akkor miért ne? - gondolom én erre. Ha az érv az hogy ez egész évben kellene figyelmet adni a nőknek és párunknak, akkor ez a nap miért lenne kivétel ebben? - gondolom ismét, de aztán el is eresztem, minek győzködjek háborgó embereket.

 Megy a vita és a harc hogy most kell-e ez a nap vagy sem. Közben arra gondolok hogy egy férfiember megbecsüli az autóját, karban tartja, fényezgeti, kütyüket szerel vagy szereltet be, csak hogy minél tovább birtokolhassa. Ugyanez a férfi viszont háborog, hogy nem akar virágot venni a nőnek, mert az olyan álszent...pedig egy kapcsolatot ugyan úgy karban kell tartani ahogy az autót, hogy sokáig kifogástalanul menjen. A nő motorolaja a figyelmesség, névnap, születésnap, karácsony, évfordulók, nőnap, ilyesmik... Ha a nő szexelni akar veled akkor jó vagy nála. Ha te adsz virágot, a nő tudja hogy jó nálad, mert számítasz neki, rászántad az időt hogy szerezz egy csokrot neki.

film nőnap

 Szerintem még Repley is örömmel venne át egy spypert nőnap alkalmából, ok hogy a virágot a háta mögé dobná mert vicces lenne ha ráfogná az alienre, bár még az is kisülhet hogy jó ötlet volt mert az végelgyengülésig röhögne. Repley jó karakter. Erős lelkű nő, aki tudja mit akar és nem vacakol, nem kér egyetértést arra hogy lezárjanak egy átjárót vagy sem. Az elején mégis bekóstolják, ez csak egy nő, mit tudhat ő arról hogy egy ilyen küldetést hogyan kell véghez vinni, de egy idő után mégsem fognak vitatkozni vele.

film nőnap

Na de nem mindenki Repley, vegyük elő Lara Croft-ot, a Tomb Raider-ből. Ő már szörnyen szexi, amellett hogy láthatatlan tököt is növesztett. Kőkeményen bánik ő is a fegyverrel, közben a sportmelltartóba gyömöszölt cicik sem zavarják. Mindent megszerez amit csak akar, halad a célja felé. Szeretjük nézni akció közben még mi nők is, azért mert odateszi magát, ő sem kér engedélyt vagy beleegyezést hogy megtegyen valamit. Na meg szép is, ez sem utolsó szempont ha férfi fejből tekintünk ki, villámgyorsan átmegy a férfiak rostáján is.

film nőnap

 Dobjuk félre a sportmelltartót. A következő film Frida. Elképesztő a szemöldöke, őt még sem zavarta, nem akart megfelelni egy ideálnak. Nagyszerű képzőművésznek tartják, Diego Rivera-val kötött házassága viharos volt, mind a ketten festők voltak, nem könnyű házasság - bőven ad okot  a rivalizálásra. Asszony volt, de nem húzódott háttérbe, ő volt a legelső latin amerikai művész akitől képet vásárolt a Louvre és nem a férje. Ő is mert az lenni akivé lehetett.

film nőnap

 Erin Brockovich magával a hatóságokkal harcolt az életrajzi filmben. Zűrös természetnek tartották, de ez pont jó volt arra hogy maga mellé állítsa az embereket hogy ne hagyják magukat. Az emberek hálával gondolnak rá, mert élhetővé tette a környezetüket, az óriáscég nem tudta anélkül szennyezni azt hogy ne veszítsen rajta.

film nőnap

Na de mi van ha a nő maga a központ, a kezdet és a vég? Elizabeth az 1500-as években élt, élet és halál ura volt. Tartoznia kellett volna az akkori szokások szerint egy férfihoz, hogy hatalma legyen. Ő még sem ment férjhez, a világ vezető birodalmát hozta létre a gödör széléről, és tartotta kézben. Sok vér és halál volt az ára ennek  a hatalomnak, a kevés nők egyike volt akik a világtörténelemben uralkodók voltak. Nem hajolt, nem tört meg, racionálisan gondolkodott és hozta ennek érdekében a döntéseket.

film nőnap

 Racionális elme ragyogó példája a tudományban Marie Curie. A nő, akit két tudományágban is jutalmazták a Nobel-díjjal elsőként a Nobel-díj történetében. A magánélete a férje halála után neki is viharos volt, lehet hogy nem a legjobb döntéseket hozta időnként. Mégis sikerült ezen felül emelkednie, nem hagyta hogy a tudományos munkája ezért háttérbe kerüljön, s ma már a megbecsült tudósok között van a végső nyugvóhelye,  nőként egyedül.

Csupa nő aki határozott elképzeléssel bír, nem azt kérdezi hogy miért nem tehetem meg, hanem csinálja. Nem kéri  a környezetét hogy hadd tegyem amit akarok, hanem kitart az elképzelései mellett. Megy az útján, nem másokat akar megváltoztatni hogy elfogadják, de nem is hagyja magát megváltoztatni. Ha kell, akkor úgy kell ahogy van. Hibákkal, erényekkel együtt. Vajon miért nem vagyunk mi hétköznapi nők is ilyenek? Büszkén átvenni a virágot, vagy snypert ha úgy tetszik, mert nők vagyunk. Varázslatos hatalommal bírunk  a férfi felett, ők ezt tudják is, minden porcikájukban érzik, mi nők még sem hisszük el....Fogadjuk hát el azt  a virágot. Vagy snypert. Vagy kémcső készletet.

Szeresd a Nőt

Csillogó szemében meglátod magad,
Vele élsz, és vele oltod vágyadat.
Tudod-e olyankor kit figyelsz vakon?
A nőt! - Szeresd őt nagyon, de nagyon.

Szeresd a Nőt! - Soha ne feledd,
Néha-néha, ha kell, öledbe vedd.
Szeresd őt! - Hisz csak érted van,
Nőnek köszönheted, hogy élted van.

(Dezső Ilona Anna)